Hopp til hovedinnhold

BlomFORESTVIEW™ vinner kartpris

Kåret av folkejuryen på Geomatikkdagene til beste bidrag

Det digitale trehøydekartet BlomFORESTVIEW™ ble under Geomatikkdagene på Sundvolden 2-4. april kåret til beste bidrag av folkejuryen i den årlige kartkonkurransen. Kartet fikk ros for sin visuelt spennende og omfattende utforming, samtidig som det bevarer eksakt informasjon om topografi og vegetasjon i landskapet. Dermed kan kartet brukes som en informasjonskilde for et bredt spekter av ulike brukere både i profesjonell og privat sammenheng. Et foreløpig utsnitt av Trondheim, Brumunddal og Bodø kunne utforskes av deltakere på konferansen, mens et landsdekkende produkt vil være tilgjengelig i løpet av 2019.

Men hva er BlomFORESTVIEW™? Kartet er en rasterrepresentasjon av en digital overflatemodell generert fra laserdata. Hvor enkelttrær er visualisert med en fargeskala som beskriver treets høyde. Overflatemodellen er behandlet slik at brukeren også får et inntrykk av høyder i landskapet, og satt i sammenheng kan ny informasjon hentes ut fra omgivelsene. Både i skog og urbane strøk mangler selv gode flyfoto evnen til å fremheve slike høydeegenskaper. Laserdata gir oss god høydeinformasjon, men er ikke like praktisk å bruke i GIS-sammenheng som raster-kart. BlomFORESTVIEW™ gir en optimalisert representasjon av laserdata, med vegetasjonen i fokus.

I skogfaglig sammenheng har allerede BlomFORESTVIEW™ nytteverdi, der trehøyder over større areal hjelper til med skogtaksering. Både Allskog og AT-Skog har kjøpt produktet i flere kommuner for dette formålet. I flere sammenhenger vil et slikt produkt også kunne hjelpe til med arealplanlegging, forebyggende arbeid knyttet til natur og klima, risikoanalyser, trivselsvurderinger og mye mer. Kartet kan brukes både gjennom innsynsløsningen BlomURBEX™ og som WMS i eget GIS.

BlomFORESTVIEW™ er kun avhengig av et tilstrekkelig laserdatagrunnlag. I dag utvikles produktet både på 2-punkts og 5-punkts data fra NDH. Andre datasett vil også kunne brukes på lik linje som NDH, og områder i Canada og Sverige er allerede blitt prosessert. I andre land kan skogbruket operere med andre metoder enn i Norge, og nytten av BlomFORESTVIEW™ kan være desto større.

Målet for 2019 er å produsere dette produktet på alt av NDH-data tilgjengelig fra hoydedata.no. Dette vil føre til et tilnærmet heldekkende norgeskart av BlomFORESTVIEW™. Etter hvert som mer NDH-data gjøres tilgjengelig, vil dette legges inn i produktet. En abonnementsløsning vil gi tilgang på hele BlomFORESTVIEW™, eller fylkes- og kommuneavgrensinger etter kundens behov.

Send oss en melding

Send oss gjerne en forespørsel så kontakter vi deg snarlig.

Denne tjenesten er beskyttet av reCAPTCHA og  "Google Privacy Policy and Terms of Service" gjelder.