Hopp til hovedinnhold

Blom utfører signalering i flyfotoprosjekter

De fleste kartleggingsprosjekter som krever flyfotografering har også et behov for signalering av kjentpunkter på bakken.

Flyene og kameraene har en viss nøyaktighet. Punktene signalert på bakken øker denne nøyaktigheten slik at kartene som konstrueres får økt pålitelighet og redusert feilmargin.

Denne våren har vi pågående signaleringsprosjekt i Innlandet, Nordland og Troms og Finnmark. Av en stab på 16 er omtrent halvparten kurset og opplært i signalering og innmåling av nye punkt slik at vi har relativt høy grad av fleksibilitet og kapasitet på å ta oppdrag for kunder på kort varsel.

Det er viktig at jobben utføres grundig da dette gir grunnlag for gode sluttprodukter. Det er et kort tidsvindu fra snøen smelter til flyene er i luften så rask gjennomføring er vesentlig for å få gjennomført gode prosjekt.


Planlegging

Før vi reiser ut i felt samler vi alle tidligere signalerte punkt i eldre prosjekt innenfor området. Disse tar vi med oss som erstatningspunkt dersom eksisterende punkt ikke kan brukes eller er fjernet. Allerede under planlegging hender det at planlagte punkt forkastes da vi oppdager at de er fjernet eller vokst igjen. Vi booker flybilletter, leiebiler og overnatting rundt forbi i det langstrakte land.

 Gjennomføring

Ved hjelp av mobiltelefoner eller håndholdte GPS finner vi omtrentlig posisjon til punktet i felt, ofte er punktet godt synlig allerede når vi ankommer, andre ganger er punktet gjemt under 10-15 cm med mose og løv. Punktet blir ryddet og pusset før det blir malt opp med hvit farge eller markert med en hvit plate. Rundt punktet lages det kontrastfarge da terrenget rundt ofte kan gi ulik kontrast eller overstråling når punktet ses i flybildene tatt noen tusen meter over bakken.

I tillegg til å rydde selve punktet rydder vi trær og busker som hindrer innsyn til punktet. Er det lenge siden punktet har vært i bruk kreves det ofte mer rydding enn om punktet nylig har vært benyttet.


Kommer dere over nylagte plater eller nymalte punkt ber vi dere ikke røre dem. Fokuser heller på å komme dere hjem og rydd i hagen og oppkjørselen, for da vil flyfotografering være rett rundt hjørnet! Bildet ovenfor viser et punkt hvor det var vanskelig å male, både pga regn men også pga terrengutfordringer, derfor ble plate plassert på punktet.

Konkurranse: Hva heter punktet som er signalert på vedlagt bilde nedenfor?
Tips: bruk norgeskart.no, skru på laget fastmerker og velg stamnettpunkter og landsnettspunkter. Bilde er tatt ca kl 12 på dagen.

Send svar til eirik.fosseli@blom.no og merk med «konkurranse». Premie blir trukket blant innsendte riktige svar og sendt i posten til vinneren!

 

Send oss en melding

Send oss gjerne en forespørsel så kontakter vi deg snarlig.

Denne tjenesten er beskyttet av reCAPTCHA og  "Google Privacy Policy and Terms of Service" gjelder.